reklama
kategoria: Zdrowie
14 wrzesień 2025

Niektóre diety chronią przed chorobami przewlekłymi

zdjęcie: Niektóre diety chronią przed chorobami przewlekłymi / fot. PAP
fot. PAP
Niektóre produkty spożywcze, np. warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i zdrowe tłuszcze, mogą spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych. Z kolei dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso oraz słodzone napoje przyspiesza ich pojawienie się.
REKLAMA

Do takich wniosków doszli naukowcy z Karolinska Institutet, którzy przez 15 lat obserwowali ponad 2400 starszych osób ze Szwecji. Wyniki badania opublikowali w czasopiśmie „Nature Aging”. Na ich podstawie chcieliby określić najskuteczniejsze zalecenia dietetyczne, które będą promować dłuższe i zdrowsze życie.

Badacze analizowali wpływ czterech modeli żywienia. Trzy z nich koncentrowały się na spożywaniu warzyw, owoców, pełnych ziaren, roślin strączkowych, orzechów i nienasyconych tłuszczów, przy ograniczeniu słodyczy, czerwonego mięsa, żywności przetworzonej oraz masła i margaryny. Były to diety: MIND (połączenie diety śródziemnomorskiej oraz dash tak, aby wspierać zdrowie mózgu), AHEI (wzorzec oparty na produktach zmniejszających ryzyko chorób przewlekłych) oraz AMED (zmodyfikowana dieta śródziemnomorska, dostosowana do zachodnich nawyków żywieniowych).

Czwarty model - EDII - odzwierciedlał sposób odżywiania bogaty w czerwone i przetworzone mięso, rafinowane zboża i napoje słodzone, a ubogi w warzywa, kawę i herbatę.

Okazało się, że u osób przestrzegających trzech zdrowych diet wolniej rozwijały się choroby przewlekłe, zwłaszcza dotyczące układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Nie stwierdzono jednak ich istotnego wpływu na choroby mięśni oraz kości. U uczestników stosujących dietę prozapalną ryzyko rozwoju wielu schorzeń było znacznie wyższe.

- Nasze wyniki pokazują, jak silnie dieta może wpływać na współwystępowanie wielu chorób przewlekłych u starszych osób - powiedział współautor badania dr Adrián Carballo-Casla.

On i jego zespół planują teraz ustalić, które konkretne zalecenia żywieniowe mogą mieć największy wpływ na długowieczność i które grupy starszych osób - w zależności od wieku, płci, sytuacji psychospołecznej i stanu zdrowia - odniosą z nich najwięcej korzyści. (PAP)

Autor: Katarzyna Czechowicz

kap/ agt/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Jastrzębie-Zdrój
20.1°C
wschód słońca: 06:20
zachód słońca: 19:01
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Jastrzębiu

kiedy
2025-09-24 19:00
miejsce
Pub Chimera, Jastrzębie-Zdrój,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-27 16:00
miejsce
Miejski Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-09-27 19:00
miejsce
Miejski Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-10-02 19:00
miejsce
Miejski Ośrodek Kultury,...
wstęp biletowany