Kreatywnie i ze smakiem - gotuj jak w restauracji z Anią Starmach i Akademią Lubella
Zostań szefem w swojej kuchni
Akademia Lubella, program poświęcony edukacji żywieniowej, jest realizowany w szkołach już po raz 10. Jego tegoroczna edycja została pomyślana jako kurs przygotowawczy dla przyszłych domowych restauratorów: tym razem uczniowie klas VI-VIII mogą sprawdzić się w nowych rolach, przenosząc do swoich domów doświadczenie restauracyjności. Zespół Akademii, przy wsparciu Ani Starmach – kucharki, blogerki i jurorki programów kulinarnych, przekonuje, że można to zrobić niewielkim wysiłkiem. Do odtworzenia restauracyjnej atmosfery wystarczą chęci, ładnie podane dania i towarzystwo bliskich osób zaproszonych do stołu na tę okazję, a przygodę z domową restauracją najlepiej zacząć od wyboru rodzaju kuchni, z którą chcemy się zmierzyć. Następny istotny krok to przygotowanie menu złożonego z przystawki, dania głównego, deseru i napoju (najlepiej opartego na sezonowych produktach), jako baza idealnie sprawdzi się makaron, a kolejny – przemyślana lista zakupów, uwzględniająca to, co już mamy w lodówce. Czy warto podjąć takie wyzwanie?Ania Starmach radzi:
Gotowanie to coś więcej niż tylko przygotowywanie posiłków – to okazja do spędzania czasu z bliskimi, nauki przez zabawę i rozwijania kreatywności. Dlatego zawsze zachęcam dzieci i młodzież do eksperymentowania w kuchni! To doskonały sposób, by nauczyć się samodzielności, odpowiedzialności, a przy okazji zdrowych nawyków żywieniowych. Nie trzeba od razu być profesjonalnym szefem kuchni – najważniejsze to czerpać radość z gotowania i odkrywania smaków.
Gotuj jak w restauracji
Samodzielne gotowanie nie jest trudne i nawet młoda osoba będzie w stanie przygotować dania, które smakują jak w restauracji, a do tego profesjonalnie wyglądają. W 3. lekcji Akademii Lubella znalazło się kilka praktycznych porad, mających to ułatwić. Jako że dobra organizacja to podstawa funkcjonowania w gastronomii, twórcy Akademii zachęcają, by w domowej restauracji również zadbać o porządek: umyć, odmierzyć i przygotować składniki dań, a gotowanie zacząć od potraw najbardziej czasochłonnych (np. wymagających pieczenia). Oprócz organizacji liczy się estetyka, czyli sposób podania potraw. Najbardziej apetycznie wyglądają dania ułożone na czystym talerzu, zróżnicowane pod względem faktur i kolorów oraz atrakcyjnie udekorowane, np. dodatkami w kontrastujących barwach. Zioła, plasterki warzyw czy płatki tartego sera podkręcą nawet najprostszy makaron z sosem, a jeśli dodatkowo ułożymy z nich ciekawą kompozycję, posiłek zyska wykwintny sznyt. Chcąc, żeby już pierwsza przygoda z gotowaniem zakończyła się sukcesem, w domowej restauracji warto postawić na potrawy, które zawsze się udają.Ania Starmach radzi:
Moje sprawdzone propozycje to np. klasyczne spaghetti z domowym sosem pomidorowym i świeżą bazylią, które można przygotować w kilka chwil, a wygląda i smakuje jak w prawdziwej włoskiej trattorii. Świetnym wyborem jest też makaron z pesto i chrupiącymi orzechami – proste, a jakie efektowne! Dla tych, którzy lubią zabawę formą, polecam makaronowe muffinki, czyli zapiekane gniazdka makaronowe z serem i warzywami – to hit wśród dzieci.
Serwuj jak w restauracji
Finalny etap restauracyjnego doświadczenia stanowi atmosfera, która ma duży wpływ na odbiór posiłku. Nie wystarczą smaczne i ładnie udekorowane dania – należy je jeszcze umiejętnie zaserwować. Tu Akademia Lubella podsuwa kolejne porady i przypomina młodym szefom kuchni, że liczy się kolejność serwowania potraw (od przystawki po deser) oraz savoir-vivre (podajemy z lewej strony i zaczynając od kobiet). Atmosferę tworzą też dodatki typu kwiaty czy serwetki, menu na tabliczce bądź kartce i wreszcie – towarzystwo przy stole. Bez gości nie ma restauracji, a dzielenie się z bliskimi radością z gotowania to kluczowy moment celebrowania posiłków.Ania Starmach radzi:
Dla mnie gotowanie to nie tylko sposób na pyszne posiłki, ale też moment relaksu. Najbardziej jednak cieszy mnie to, co dzieje się później: wspólne biesiadowanie przy stole, rozmowy, śmiech i ta wyjątkowa atmosfera, którą tworzy jedzenie przygotowane z sercem. W moim domu jest to często klasyka, jak spaghetti aglio e olio – danie proste, szybkie i pełne aromatu. Uwielbiamy też zapiekanki makaronowe – każdy może dodać swoje ulubione składniki, co sprawia, że to danie nigdy się nie nudzi.
Samodzielne gotowanie jest jednym z filarów Akademii Lubella. Program od 10 lat inspiruje młodzież do podejmowania kulinarnych wyzwań, uczy zasad prawidłowego bilansowania posiłków i zachęca do mądrych wyborów w zakresie diety oraz niemarnowania żywności. Wspiera nauczycieli w prowadzeniu edukacji żywieniowej, oferując im bezpłatne materiały lekcyjne opracowane przez zespół metodyków i ekspertów. Więcej informacji o programie oraz materiały do pobrania można znaleźć na www.akademialubella.pl.
Konkurs dla szkół – do wygrania metamorfoza stołówki o wartości 100 tys. zł
Nauka prawidłowych nawyków żywieniowych, zasad niemarnowania żywności czy sposobów na przygotowywanie dań „jak w restauracji” to nie jedyne korzyści z udziału w tej edycji Akademii Lubella. Każda placówka, która przystąpi do programu może wziąć udział w konkursie „Akcja Szkolna Restauracja” i ma szansę wygrać metamorfozę stołówki szkolnej o wartości 100 tys. zł. Zasady są bardzo proste. Należy przeprowadzić co najmniej jedną lekcję w ramach programu, a następnie wraz z uczniami przygotować i przesłać film, w którym opowiedzą lub zaprezentują swoją wymarzoną szkolną restaurację. Zgłoszenia do konkursu trwają do 30 kwietnia 2025.Regulamin oraz więcej informacji o konkursie znajduje się na stronie:
www.akademialubella.pl/